Autópálya-matrica átírás kisokos

A használt autók piaca dübörög ebben az évben. Az eladásoknak és a vásárlásoknak köszönhetően sokszor felmerül a kérdés, hogy mi lesz a már megvásárolt, de még érvényes autópálya-matricával. Ahogy az is, ideiglenes rendszámmal lehet-e úthasználati jogosultságot váltani. Nézzük a részleteket!
Autópálya-matrica átírás kisokos

Jó tudni, hogy a matrica átírására nemcsak a tulajdonjog átruházása miatt kerülhet sor, több másféle olyan eset is lehet, ami miatt ez szükségessé válik.

A magyar autópályákon megkülönböztetjük a heti (10 napos), havi és éves matricákat, továbbá a megyei matricákat. Ezek közül az éves és a megyei matricák érvényessége 2024. január 31. éjfélig tart. Természetesen egy 10 napos és egy havi matrica esetén is indokolt lehet az átírási igény, sőt, akkor is ha járművünk átmenetileg ideiglenes rendszám alatt fut.

Vásárlás ideiglenes rendszámmal

Alább elmondjuk, hogyan kell megadni az új rendszámot az autópálya-matrica vásárláskor. 2022 július 01-től a következőképpen néz ki egy ideiglenes rendszám: I-12-AA22. Autópálya-matrica vásárláskor az ideigleneset jelző I és a rendszám végén a 22 kiadás évét jelző szám is a rendszám része, vagyis a fenti példában szereplő esetben az ideiglenes rendszámot így kell helyesen megadni autópálya-matrica vásárlás esetén: I12AA22

Az átírás menete

Az autópálya-matrica átírása a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálatának segítségével történik. Átírásra elsősorban rendszámcsere, lopás, totálkár, kategóriaváltoztatás, rendszám elírás vagy téves felségjel esetén lehet szükség. Az átírás folyamata nem bonyolult, de többféle dokumentumra, igazolásra vagy okiratra is szükségünk lehet az átírás okától függően, amiről fontos előzetesen tájékozódni. Az átírási díj összege 1 470 Ft.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. tehát az illetékes az átírásban, telefonos ügyfélszolgálatunk elérhetősége: +36 (36) 587 500, www.nemzetiutdij.hu a weboldaluk címe, illetve emailt is írhatunk az ugyfel@nemzetiutdij.hu címre.

Tulajdonjog átruházása

Ha a gépjármű tulajdonjogát év közben átruházzuk, azaz hivatalosan eladjuk az autónkat, vagy a használatát lehetővé tévő jogviszony megszűnik, akkor lehetőségünk van másik gépjárműre érvényesíteni az autópálya matricát.

A forgalmi rendszám változás átvezetéséhez szükség lesz a matrica vásárlásakor kapott ellenőrző szelvényre vagy a nyugtázó értesítésre, illetve be kell mutatni az új jármű forgalmi engedélyét azért, hogy ezzel igazoljuk, hogy az a jármű, amire szeretnénk átíratni az autópálya matricát, ugyanabba a járműkategóriába tartozik, mint az eladott autó.

Szintén be kell még mutatni a jármű eladását igazoló, a fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatala által hitelesített okiratot vagy a használatot lehetővé tévő más jogviszony megszűnését igazoló okiratot, illetve azt a bizonyító erejű magánokiratot, amely igazolja, hogy az úthasználatot lehetővé tévő jogviszonya megszűnt.

Ha a két érintett gépjármű üzembentartója megegyezik, akkor az átírásból eredő forgalmi rendszám változás átvezetésének igazolásához az eredeti ellenőrző szelvényen túl elég a két érintett gépjármű forgalmi engedélyének bemutatása.

Rendszámcsere

A matrica vásárlásakor előfordulhat, hogy elírjuk a gépjármű rendszámát. Legfeljebb 3 karakter eltérésig lehetőségünk van módosítani a rendszámot, de az átíráshoz szükség lesz a gépjármű forgalmi engedélyére és a matrica megvásárlását igazoló szelvényre vagy nyugtázó értesítésre, e-mailre. A szolgáltatási díjat ilyenkor is ki kell fizetni.

2023-as autópálya matrica árak

Alábbi, bruttó bekerüléseket tartalmazó táblázatunkban valamennyi járműkategória szerepel.

Országos

Megyei

E-matrica
díjkategória

Heti (10 napos)

Havi

Éves

Éves

D1M

2 750 Ft

4 450 Ft

49 190 Ft

5 720 Ft

D1

5 500 Ft

8 900 Ft

49 190 Ft

5 720 Ft

D2

8 000 Ft

12 600 Ft

69 830 Ft

11 450 Ft

B2

17 730 Ft

25 150 Ft

228 850 Ft

22 890 Ft

U

5 500 Ft

8 900 Ft

49 190 Ft

5 720 Ft

Kapcsolódó cikkek

Autópálya-matrica átírás kisokos

Autópálya-matrica átírás kisokos

A matrica átírására nemcsak a tulajdonjog átruházása miatt kerülhet sor, több másféle olyan eset is lehet, ami miatt ez szükségessé válik.