A világ 20 legjobb tengerpartja

Kezdjük tervezni az idei trópusi útjainkat – ezek a legjobb tengerpartok a Condé Nast Traveler olvasói szerint a Condé Nast Traveler a Readers' Choice Awards alapján.
A legjobb tengerpartok

Kezdjük tervezni az idei trópusi útjainkat – ezek a legjobb tengerpartok a Condé Nast Traveler olvasói szerint a Condé Nast Traveler a Readers' Choice Awards alapján.

1/20. Tikehau Sziget, Francia Polinézia

El tudjuk-e dönteni, hogy fehér vagy rózsaszín homokos tengerpartra akarunk-e menni? Itt ez könnyen eldönthető, olyan kicsi ez a sziget. Ez a sziget megtartotta ősi szépségét a ragyogó kék vízzel. Fő tevékenység a búvárkodás. A Jacques Cousteau kutató csoport szerint ez egy távoli kis hely – körülbelül 55 perces repülőút Tahiti szigettől – az óceánban itt korallzátonyok vannak, és nagy koncentrációban vannak jelen a halak.

Lehetséges szállás: A csodálatos tropikus Tikehau Pearl Beach Resort.

2/20 Dreamland Beach, Bali

A Bukit-félszigeten rejtőző hely, amelyet először az 1970-es években „fedeztek fel”, és azóta az egyik legkedveltebb célhelye a szörfösöknek a kiterjedt tengerpartja miatt. Az elmúlt 40 évben lényegesen nőtt a hely népszerűsége, és sok új üdülőhely létesült, de azért megmaradtak a szörfösök a kis boltokkal, a parti étkezőkkel, mint például a Kelly’s Warung, amely a frissítő üdítő italairól és hagyományos szendvicseiről (wrap vagy tortilla), turmixairól híres.

Lehetséges szállás: A legmagasabbra értékelt hely az évi Readers' Choice Awards-on a Nusa Dua-ban levő The Mulia & Mulia Villas.

3/20 Bathsheba Beach, Barbados

Viharos, vad, érintetlen, főleg ezekkel a szavakkal jellemzik ezt a tengerpartot, ahol a fotósok és a szörfösök egyaránt próbálják elkapni a legjobb hullámokat, és megfigyelni a „Soup Bowl”-t , a fehér tajtékos hullámot. Az úszni vágyók kevésbé keresik ezt a helyet, viszont nagyszerű fotókat lehet posztolni erről a helyről az Instagram-on
Lehetséges szállás: Jó tipp az elegáns Fairmont Royal Pavilion Saint James-ben.

4/20 Seven Mile Beach, Nagy-Kajmán Sziget

A 75 négyzetmérföld (kb. 200 négyzetkilométer) területű Nagy-Kajmán Sziget nyugati partján elhelyezkedő 5,5 mérföld (kb. 9 km) kiterjedésű, az emberek számára szabadon járható parton szállodáról szállodára mehetünk, egy délután végig lehet itt sétálni. Közben egy vízparti étteremben ehetünk, a helyiekkel röplabdázhatunk, bérelhetünk egy jet-ski-t vagy sznorkelezhetünk (palack nélküli búvárkodás) a Cemetery Reef korallszigeten.

Lehetséges szállás: A Ritz-Carlton, Grand Cayman, amely állandóan nyertes a Readers' Choice Awards-on.

5/20 Horseshoe Bay (Patkó-öböl), Bermuda

Bár a sziget egyik legnépszerűbb partvidéke, Horseshoe Bay-nek van egy rejtett titka: Port Royal Cove (a képen látható kis öböl), amely a sekély vízével kisgyerekeknek is alkalmas, és érdekes formájú csodálatos sziklákkal, puha rózsaszínű homokkal veszi körül.

A közeli Spicelands Equestrian Centre egy lovasközpont, amely lehetőséget nyújt a parton történő lovaglásra.

Lehetséges szállás: The Reefs Resort & Club, az Atlanti-óceán partján levő szállodák közül a 6. helyen van a Readers' Choice Awards értékelése szerint.

6/20 Harbour Island, Bahama-szigetek

Az Eleuthera Sziget legészakibb partján helyezkedik el, távol a Bahama-szigetek más forgalmas részeitől. Családok és intimitást igénylő párok kellemes napokat tölthetnek el a rózsaszínű homokon, csak néhány embert érzékelve a közelségükben. Miután a parton a pálmafák alatt és mellett pihennek vagy sütkéreznek, bemehetnek a városba, az érdekes Dunmore streetre, és betérnek a Beyond the Reef étterembe, ahol a naplementét is élvezhetik.

Lehetséges szállás: Pink Sands.

7/20 Blue Beach (La Chiva), Vieques, Puerto Rico

Hosszú keskeny part tökéletes homokkal, tiszta vízzel a kék ezer árnyalatában, a Karib-szigetek egyik legszebb partvidéke, amely nagyobb részt hepehupás kövezetlen út, csak néhány kisebb útszakasz járható kocsival. A sziget közepén található a National Wildlife Refuge (Nemzeti Vadvédelmi Park, korábban az Egyesült Államok tengerészeti kiképző bázisának zárt területe volt), ahol különböző lehetőségek adódnak az állatokkal való élményekre. Ezen kívül vízi szórakozásokra, például búvárkodásra is van lehetőség a szigetet övező vizekben.

Lehetséges szállás: W Retreat & Spa, Vieques.

8/20 Trunk Bay, St. John, USVI

Kétségtelenül a Karib-térségnek, ha nem az egész világnak, az a partvidéke, amelyről a legszebb fotók készülnek. Trunk Bay a Virgin-szigetek Nemzeti Parkjának északnyugati sarkában helyezkedik el (több mint 50 évvel ezelőtt Laurence S. Rockefeller adományozta a Parknak). Csöndes, tiszta víz és 225 yard (kb. 206 méter) hosszú víz alatti útvonal, amely kiválóan alkalmas búvárkodásra (sznorkelezésre). A környező zöld területen kirándulási lehetőségek is vannak, itt találhatók az egykori cukornádültetvények maradványai is.

9/20 Waipio Valley Beach, Big Island, Hawaii

Ez a part a Waipio-völgyben Hawaii egyik legnehezebben elérhető vidéke – nagyon szűk és meredek út vezet ide. De megéri leereszkedni gyalog vagy kocsival: A völgyben 1 mérföld (több mint másfél kilométer) hosszú fekete vulkánikus homokos partot találunk, amelyet 2000 foot (kb 600 méter) magas sziklafalak szegélyeznek, melyek mögött esőerdők láthatók. Ha még nem volt elég a szépségekből, a part déli partján érhető el a Kaluahine and Waiulili waterfalls (vízesés).

Lehetséges szállás: Mauna Kea Beach Hotel. A legutóbbi Readers' Choice Awards értékelése szerint 21. helyezést kapta.

10/20 Parrot Cay, Turks- és Caicos-szigetek

Oka van annak, hogy olyan sztárok, mint Bruce Willis és Donna Karan itt tartanak fenn maguknak pihenésre alkalmas házat. Ez az 1000 acre (kb. 400 hektár) méretű magánkézben levő sziget csak egy 35 perces hajóúttal érhető el a Providenciales-szigetről. Ez egy luxus nyaralóhely néhány magánvillával. Mindenesetre az egész vakáció alatt lehet, hogy egy árva lélekkel is alig találkozunk.

Lehetséges szállás: COMO Parrot Cay, minden évben előkelő helyezést ér el a Readers' Choice Awards értékelésünkön.

11/20 Lindquist Beach, St. Thomas

A védett, 21 acre (kb. 8 hektár) nagyságú területnek része a Smith Bay Park, amely fehér homokos part sekély, csendes türkizkék vízzel. Ideális hely a család minden úszást kedvelő tagjának. A parton gyakran látni piknikezőket. Hét közben elég csöndes a part, de hétvégén élénkké válik, kisebb bulikat rendeznek a partot élvezők.

Lehetséges szállás: A Ritz-Carlton, St. Thomas, kedvelt hely az évenkénti Readers' Choice Awards értékelésünk szerint. A 2017-es Irma hurrikánt követően előreláthatóan 2018 októberében fog újra üzemelni.

12/20 Orient Bay Beach, St. Martin (Szent Márton-sziget)

Nem mindenki megy pihenni a tengerpartra. Itt viszont akár egész nap lehet pihenni fehér homokkal és kék vízzel a háttérben. Sok bár és klub van az egész partvidéken. Emiatt is népszerű, és mert könnyen el lehet ide jutni, mivel csak 2 mérföldre (kb. 3 km) van a repülőtértől. A merészebb látogatók a part déli részére is elmennek, ahol van egy nudista terület.

Lehetséges szállás: A Belmond La Samanna az egyik legjobb ajánlat ezen a kétnyelvű szigeten. A 2017-es Irma hurrikánt követően előreláthatóan 2018 novembere előtt nem fog újra megnyílni.

13/20 Treasure Beach, Jamaica

A hat mérföld (kb. 9 és fél km) hosszú partvonalon több kis öböl van, melyek közül négy mindenki számára látogatható. Az öblöket körülvevő csöndes halászfalvak élvezete mellett a sziklákkal övezett vízben úszni és búvárkodni (sznorkelezni) is lehet. De ez a partvidék nem igazán egy szokásos turistahely. Inkább a kulturális élmények vonzzák a látogatókat, mivel a helyi lakóközösséget elsősorban írók és alkotó művészek alkotják.

Lehetséges szállás: A Jake's Hotel, meglehetősen kedvelt hely az évenkénti Readers' Choice Awards értékelésünk szerint.

14/20 Matira Beach, Bora Bora, French Polynesia (Francia Polinézia)

Matira talán a leghíresebb a Tahiti partok közül, aminek megvan az oka. 1 mérföld (kb. másfél km) hosszú ezüstös fehér homokos part enyhe lejtéssel vezet a sekély smaragdzöld lagúnába. A háttérben pálmafák és tropikus növények. És még mindezekhez jön, hogy a Bora Bora sziget partjai közül az egyetlen nyilvános, ingyenesen elérhető hely. Vagyis anélkül lehet élvezni ezt a gyönyörű partot, hogy ötcsillagos szállodaárat fizetnénk. Csak korán kell odamenni, hogy jó helyet találjunk.

Lehetséges szállás: A St. Regis Bora Bora Resort, a sziget üdülőhelyei közül az 1. számú helyezést kapta a Readers' Choice Awards értékelése szerint.

15/20 Palm Beach, Aruba

A két mérföld (kb. 3 km) hosszú part a sziget északnyugati oldalán olyan sok tevékenységet kínál, hogy se éjjel, se nappal nem lehet unatkozni. Délelőtt vízisízhetünk vagy búvárkodhatunk (sznorkelezhetünk), majd mezit láb beülhetünk ebédelni a Pelican Pier Barba, aztán az éjszakába nyúlóan vagy akár egész éjszaka is szórakozhatunk a vízi szórakozásokon kívül kaszinókban, bárokban, night clubokban.

Lehetséges szállás: Ritz-Carlton, kedvelt hely a Readers' Choice Awards értékelése szerint.

16/20 Reduit Beach, St. Lucia

Körülbelül tíz percre van délre a Pigeon Island National Parktól. A partról, a törülközőn ülve is messzire ellátunk, így a Fort Rodney is látható. Szörfözni is lehet, és ha megéhezünk, étkező helyeket is találunk. A Rodney Bay-t körülölelő festői parton mindent megtalálunk, amire csak szükségünk lehet. Egy kis sétára van a falu és luxus üdülőhelyek, ahol lehetőség van igazi nyugalmas kikapcsolódásra.

Lehetséges szállás: Évről évre a Jade Mountain a Karib-térség legkedveltebb helyei közé kerül a Readers' Choice Awards értékelése szerint.

17/20 El Nido, Palawan, Philippines (Fülöp-szigetek)

Érdekes, hogy a Palawan folyamatosan kissé észrevétlen marad, annak ellenére, hogy a Readers' Choice Awards értékelésen rendszeresen magas helyezést ér el. El Nido 50 fehér homokos partszakaszból áll, amelyek különleges mészkőképződmények körül helyezkednek el, és a lehető legfinomabb és legfehérebb homokkal vannak borítva. A víz vakítóan kék, és a naplemente káprázatos.

Lehetséges szállás: El Nido Resorts - Pangulasian Island, az ázsiai 50 legjobb üdülőhely közül a 9-edik helyet kapta a legutóbbi Readers' Choice Awards értékelésünk szerint.

18/20 Sunset Beach, Oahu, Hawaii

Jól ismert, mint a világ egyik legjobb olyan helye, ahol téli szörfözést szoktak nézni (ez a part ad otthont minden évben a Vans Triple Crown eseménynek – professzionális szörfözők bemutató sorozata november 12-től december 10-ig.). Mivel a víz itt olyan csendes, mint egy tóban nyáron, így nagyon kiváló hely búvárkodásra (sznorkelezésre) is. Az egész napi időtöltés után a parton nem érdemes estefelé hazamenni. Érdemes megvárni a naplementét, hogy ezzel a látvánnyal zárjuk a kellemes napot.

Lehetséges szállás: Turtle Bay Resort, közel a parthoz, egyike az északi oldalon elhelyezkedő üdülőknek, és Hawaii-ban a 20-adik helyre került az éves Readers' Choice Awards értékelése szerint.

19/20 Honopu Beach, Kauai, Hawaii

Cathedral Beach, Honopu néven is ismert ez a hely, és Waipio Valley-hoz hasonlóan igen nehezen lehet eljutni ide. Hajóval nem lehet, egy az óceánban levő hajóról vagy a szomszéd partról lehet ide úszni (negyed mérföld /kb. 400 méter/ úszással), vagy persze repülővel. A parton kömény színű homok, körülötte magasba szökő növényzettel borított sziklák. Érdekes, hogy több filmet is forgattak itt: Six Days, Seven Nights, Raiders of the Lost Ark, és a King Kong.

Lehetséges szállás: Ko'a Kea Hotel & Resort at Poipu Beach, a 4-edik helyet kapta a Hawaii-ben levő üdülők közül a legutóbbi Readers' Choice Awards értékelésünk szerint.

20/20 Honokalani Beach, Wai'anapanapa State Park, Maui, Hawaii

A koromfekete, vulkáni láva eredetű lazúrkővel borított part és a gazdag dzsungelszerű növényzet a Honokalani Beach-et a fotóművészek álmává teszi.

A parton kellemesen lehet pihenni, és érdekes látványosságot és élményt nyújtanak a part menti lávasziklákban levő mélyedések és lávabarlangok.

Ez a vad és érintetlen hely a legjobb megálló a Hana nevű település felé vezető úton.

Lehetséges szállás: Montage Kaplua Bay, a 19-edik helyet kapta a Hawaii-ben levő üdülők közül a legutóbbi Readers' Choice Awards értékelésünk szerint.


Kapcsolódó cikkek

Four Seasons Seychelles - természetet megidéző hotel a Seyhelle-szigeteken - Desroches

A 2. Four Seasons a Seychelle-szigeteken

A Desroches-szigeten található Four Seasons Resort Seychelles az egyik legmodernebb szálláshely a szigeten.

Dominikai Köztársaság - Fehér homokos part és életigenlő hangulat a karibi szigeten

Dominikai Köztársaság - fehér homokos part és életigenlő hangulat a karibi szigeten

A sokat látott turista is tanulhat a dominikaiak pozitív életfelfogásából.

A mexikói utak kihagyhatatlan látnivalói

A mexikói utak kihagyhatatlan látnivalói

Egy Mexikó utazás annyi élményt és látnivalót kínál, hogy igazán nehéz számba venni őket. Kezdjük talán azzal, hogy az ország legszebb arcát pont akkor mutatja, amikor nálunk a legkellemetlenebb az időjárás.