A mexikói utak kihagyhatatlan látnivalói

Egy Mexikó utazás annyi élményt és látnivalót kínál, hogy igazán nehéz számba venni őket. Kezdjük talán azzal, hogy az ország legszebb arcát pont akkor mutatja, amikor nálunk a legkellemetlenebb az időjárás.
A mexikói utak kihagyhatatlan látnivalói

Ugyan igaz, hogy a mi telünk Mexikóban is a leghűvösebb évszak, de a népszerű nyaralóhelyeken így sem kell az öltözködés miatt aggódnunk mert száraz, nyárias az időjárás, tökéletes kirándulásokhoz. A tengerparti nyaralást se nyár végre vagy őszre tervezzük, mert akkor forrós és esős évszak köszönt Mexikóra.

Egy Mexikó nyaralás bázisa leggyakrabban a Yucatán-félsziget, ami éghajlati adottságai mellett gazdag kulturális örökséggel rendelkezik és tökéletesen kiépített turisztikai infrastruktúrával. Ráadásul a sűrű belföldi légiközlekedésnek köszönhetően könnyedén elérhetőek Mexikó távolabbi nevezetességei is, legyen szó akár a pezsgő Mexikóvárosról vagy Guadalajararól, az aztékok titokzatos piramisairól, a gyarmatosító európaiak kolostorairól, a Chihuahuain sivatagi tájairól vagy éppen a mexikói Kalifornia lélegzetelállító partjairól. Bár valljuk be, ha tengerpart, akkor nem kell elhagynunk Yucatánt, hiszen kristálytiszta vizű strandokon úszhatunk, búvárkodhatunk itt is.

Valószínűleg nem sok utazó hallott előzetesen a cenote fogalmáról, pedig a mexikói utak során vétek nem megismerkedni vele. A cenote a térségre jellemző karsztforma, tulajdonképpen egy víznyelő. Több ezer található a Yucatán-félszigeten belőle némelyik egészen megkapó édesvízi fürdőhely: barlangban vagy őserdő mélyén, kiépítve vagy eldugottan várják hogy felfedezzük őket.

Mit kínálnak tehát a Yucatán-félszigetre vezető mexikói utak? Jó minőségű szállodai ellátást Cancún, Tulum, Playa del Carmen vagy valamelyik kevésbé felkapott települése a Maya Riviéra mentén. Cancún a térség legfontosabb állandóan nyüzsgő kereskedelmi és turisztikai központja végeláthatatlan mennyiségű kiváló resorttal és közvetlen európai repülőjáratokkal. A riviéra legdélebbi és legcsendesebb települése Tulum, ami az ősi romvárosokhoz és a természeti látnivalókhoz is ideálisan közel esik. Tulum és Cancún között földrajzilag és pezsgés szempontjából is félúton található Playa del Carmen, aminek közvetlen közelében található a Arrecifes de Cozumel Nemzeti Park, ami a világ egyik legcsodálatosabb korallzátonyával és merülőhelyeivel rendelkezik.

A mexikói utak kihagyhatatlan látnivalóit jelentik a maja romvárosok. Az őserdő takarásából kiszabadított hatalmas piramisok, vallási épületek, szakrális helyszínek felkeresésére a reggeli órák a legalkalmasabbak, mert ekkor még kevesebb turista érkezik, így könnyebben átélhetjük a helyszínek szellemiségét. Chichen Itza romvárosában a tökéletes állapotú piramisai mellett a vérre menő labdajátékok helyszínét is felkereshetjük, illetve a megmaradt obszervatórium épületét is megnézhetjük. Coba jóval vadregényesebb helyszín, ahol van lehetőség felkapaszkodni egy piramis tetejére is, ahonnan a rommező és a vad természeti környezet látványa egyaránt megkapó. Tulum romjai közvetlenül a Karib-tenger fölé nyúló szirten találhatóak, aligha kell ennél lenyűgözőbb helyszín. Számtalan maja romváros vár még feltárásra és a fenti felsorolás is csak a legfontosabbakat tartalmazza. Ha időnk engedi mindenképpen érdemes olyan távolabbi maja helyszíneket is felkeresnünk mint Calakmul, Ek Balam vagy Uxmal.

Klasszikus mexikói hangulatú városkák felkereséséről sem kell lemondani a modern üdülőhelyeken megszállva. Valladolid minden nyaralóhelytől és a legtöbb romvárostól is maximum 2 óra távolságra fekszik, ideális helyszín az autentikus hangulatok magunkba szívására. Egészen furcsa maja és európai keveredés eredménye a sárga város, azaz Izamal, ha van időnk, ne hagyjuk ki. A térség történelmi nagyvárosa Mérdia, nagyjából 4 óra autóútra található a nyaralóhelyektől. Kulturális sokszínűség, koloniális épületek, korzó és este zenés bárok várnak minket. Mérida a távolság és az esti hangulat miatt nem csak egynapos kirándulást, hanem éjszakázást is magában foglaló utat is megér nyaralásunkban, ráadásul a kitérő során az imént említett városokat mellett Chichen Itza romvárosát is beilleszthetjük a körutazásba.

Kapcsolódó cikkek

A mexikói utak kihagyhatatlan látnivalói

A mexikói utak kihagyhatatlan látnivalói

Egy Mexikó utazás annyi élményt és látnivalót kínál, hogy igazán nehéz számba venni őket. Kezdjük talán azzal, hogy az ország legszebb arcát pont akkor mutatja, amikor nálunk a legkellemetlenebb az időjárás.

Dominikai Köztársaság - Fehér homokos part és életigenlő hangulat a karibi szigeten

Dominikai Köztársaság - fehér homokos part és életigenlő hangulat a karibi szigeten

A sokat látott turista is tanulhat a dominikaiak pozitív életfelfogásából.

Four Seasons Seychelles - természetet megidéző hotel a Seyhelle-szigeteken - Desroches

A 2. Four Seasons a Seychelle-szigeteken

A Desroches-szigeten található Four Seasons Resort Seychelles az egyik legmodernebb szálláshely a szigeten.