Veli Losinj, a meghitt mediterrán édenkert

Ha az Adriára vágyunk, de valami kis különlegességet is szeretnénk csempészni a nyaralásba, akkor irány Veli Losinj!
Veli Losinj - Horvátország

Veli Losinj, a meghitt mediterrán édenkertHa az Adriára vágyunk, de valami kis különlegességet is szeretnénk csempészni a nyaralásba, akkor irány Veli Losinj! A Cres szigetből kinyúló Losinj félszigetre 7-8 óra alatt juthatunk el, a forgalomtól és a kompközlekedéstől függően. Krkig autópályán és a Krk hídon keresztül vezet az út, majd ezt követően a Krk, illetve Cres sziget között közlekedő kompra szállunk, ahonnan autóút vezet a Losinj félszigetre. Az útiköltséget könnyedén megtudhatja a horvátországi autópályadíj kalkulátor, komp ár, útiköltség kiszámoló segítségével.

A sziget legnépszerűbb üdülőközpontja, Veli Losinj, a sziget délkeleti végén, egy meghitt kis öböl mélyén fekszik. Csaknem 800 éve lakott település, első lakói is horvátok voltak, akik a tatárjárás elöl menekültek ide, majd miután a kellemes klíma és a gazdag halászzsákmányok itt tartották őket, be is rendezkedtek hosszú távra. A mai utazó rácsodálkozhat a sziget két legfontosabb városának nevére, ugyanis furcsának tűnhet, hogy a jóval nagyobb kisebb Mali Losinj neve jelenti azt, hogy Nagy Losinj, a nagyobb területtel rendelkező település pedig a Kis Losinj, azaz a Veli Losinj nevet viseli.

Nem volt ez mindig így. A XV. század közepéig Veli Losinj (Nagy Losinj) volt a legnagyobb település, majd Mali Losinj lett a központ.

Egy tökéletes nyaralás helyszíne

Érkezhetünk a szárazföld felől, ha Cres szigete keresztül utazunk, vagy akár a tenger felől is, ha hajóval közelítjük meg a várost. A kikötőben nagyszerű hangulat vár kora hajnaltól késő éjjelig, turisták és helyi halászok váltják egymást.A meghitt, festői szépségű városka azonnal belopja magát a látogató szívébe. Első pillantásra is lélekmelengető látványt nyújtanak az apró, színes csónakok, hajócskák és a szintén színpompás házikók, amelyek a zöld növényzetből kikandikálva ragyogó ékszerként övezik a kék öblöt, melyet a barackszínű Szent Antal templom látványa ural.

A különös színek és hangulatok városa

A Szent Antal templom a XVIII. században épült egy Beregno nevű velencei építész tervei alapján. Több érdekessége is van: legfurcsább, hogy a templom harangtornya a domboldalba épült, viszont a templom főépülete lent van a kikötőben. Kettősség jellemzi a stílusát is: kívülről klasszicista, míg az oltár barokk stílusban épült.

A kikötő végén város egy újabb látványosságba botlunk, itt találjuk a XV. század elején, a velencei időkben épült Őrtornyot, ahonnan a rendszeresen támadó kalózhajókat figyelték, sőt lőtték is, erről tanúskodnak a vastag várfalak és a lőrések. Ma már a Városi Múzeum galériáját tekinthetjük itt meg.

Ha Veli Losinj, akkor delfinek!

Az Adrián több mint 100 delfin él, kedvenc telelőhelyük a Veli Losinj előtti part menti vizek mélye. Épp ezért épült ide 1999-ben a Blue World Kutatóközpont, amely a nemzetközi szervezet horvát delfin-kutatóbázisa. A Blue World célja, hogy minél több delfint mentsen meg a civilizáció káros hatásaitól. Sok veszély leselkedik ugyanis a palackorrú delfinekre, ezek közül a part menti vizek esetében a motorcsónakok zaja a legveszélyesebb, ugyanis zavarja a delfinek tájékozódását, és emiatt gyakran eltévednek az állatok, a családtagok elveszítik egymást.Paradicsomi strandok

Veli Losinj strandjai közül a Punta az egyik legjobb. A hasonló nevű Hotel Punta előtt található, a várostól északnyugatra. Hosszú évek óta a nemzetközi Kék Zászló minősítés a bizonyíték a kiváló vízminőségre és a kellemes körülményekre. A strand teraszosan kialakított betonozott és sziklás partján szinte állandóan tűz a nap, így érdemes napernyővel felszerelkezve nekivágni a strandolásnak, ha nem akarunk bérlésre költeni.

Másik szépséges tengerre nyíló kilátással büszkélkedő strand a Zagrebacka, amelyet keleti irányba indulva érünk el, a sétány mentén. Ez egy több teraszból álló betonozott partjáról csodás látvány tárul elénk a nap minden szakában.

Veli Losinjban egy harmadik strandot is találhatunk, szintén a várostól keletre, ennek a neve Rovenska. Kitűnő választás kisgyermekkel, hiszen lassan mélyülő kavicsos partján ők is nagyon jól érzik magukat.

Ha teljes magányra vágyunk strandolás közben, megéri továbbsétálni a fenyőerdők között hosszan elnyúló tengerparti sétányon. Itt olyan eldugott kis öblöket találhatunk, ahová már csak kevés turista jut el.

Veli Losinj szállások itt!

Kapcsolódó cikkek

Kitilthatják a brit turistákat

Már megint a brit turistákkal van a baj

A Földközi-tengeri szállodákban közel 700 százalékkal nőtt a panaszok száma a brit turisták miatt.

Budapesti szállások - 12 Revay Hotel****

12 Revay Hotel**** - Szállás Budapest belvárosában

Az élményeket, a látnivalókat és a belvárost keresőknek ajánlunk egy remek szállodát.