Tonikok a világ minden tájáról

A gin az utóbbi években egyre népszerűbb itallá vált a világban és így Magyarországon is. Ezzel párhuzamosan a tonikok is egyre inkább előtérbe kerültek, hiszen a gin és a tonik mondhatni kéz a kézben járnak. Ennek is köszönhetően ma már tonikokat a világ minden tájáról beszerezhetünk és különböző szempontok szerint válogathatunk.
Tonikok a világ minden tájáról

Milyen főbb tonik fajták léteznek?

Természetesen, ahogy a ginekből, úgy a tonikokból is számos fajtát megkülönböztethetünk már. Ezen a téren a tradicionális, hagyományos tonikok mellett a modern kornak megfelelő típusokat is megtalálhatjuk. Ezen a téren így válogathatunk az alábbiak közül:

· original tonikok

· light tonikok

· ízesített tonikok

· cukormentes tonikok

Hagyományos ginhez, hagyományos tonik

A tonikok életútja majdhogynem a ginekkel egyidős, bár nem egymás mellől indultak. Kezdetben ugyanis a tonikot a malária ellenszereként fogyasztották a dél-ázsiai és afrikai kontinensen. A különleges keserű, fanyar íz az úgynevezett kininnek köszönhető, amit a gyógyászatban is használnak a mai napig. A mai ginek azonban idomulva a fogyasztási szokásokhoz ma már jóval kisebb mennyiségű kinint tartalmaz, amit kukoricasziruppal, cukorral tesznek fogyaszthatóbbá a nagyközönség számára is.

A hagyományos tonikok tehát ezt az utat követik és rengeteg tradicionális gyártó termékei megtalálhatóak a polcokon, mint a Fever Tree, Seventeen 1742, Three Cents, Fentimans, J.Gasco, de bizony magyar termékekkel is találkozhatunk a Balatonic termékeknek hála.

Light és cukormentes tonikok kínálata

Természetesen a mai világban már nem meglepő, hogy a tonikok piacán is alkalmazkodnak ahhoz az elváráshoz, hogy kevesebb cukor, ezáltal kevesebb kalória kerüljön az italokba. Ez persze az egészségesebb életmóddal is összeegyeztethető, így a light és cukormentes tonikokra egyre nagyobb a kereslet. Az előállítás során mindössze annyi lényegi változás van, hogy a cukor és kukoricaszirup mennyiségén változtatnak a light esetében, illetve édesítőszerrel pótolják, vagy helyettesítik a cukormentes verziók esetében.

Természetesen a nagy gyártók ma már itt is képviselik magukat a világ minden tájáról, mint a Swiss Mountain, Three Cents, Fitch & Leedes, Fever Tree, Fertimans, de sorolhatnánk nap hosszat a minőségi gyártókat, a legjobb ha mindet végigkóstoljuk egytől-egyig.

Az újhullám: ízesített tonikok

A ginekkel kapcsolatban az ízesítés lehetősége már önmagában adott mindenki számára a különböző fűszereknek köszönhetően. Az ízesített tonik azonban egy másik szintén jó alternatívát nyújthatnak azok számára,, akik a gin borókabogyós ízvilágát még tovább árnyalnák.

Ráadásul az ízesített tonikok akár önmagukban is fogyaszthatók, így egy meleg nyári napon egy behűtött tonik nem csak a kinin görcsoldó hatásának hála, hanem selymes üdítő ízével is ellazíthat minket. Ezen a téren mindenképpen érdemes megízlelni az Artisan termékeit, de itt csak találkozhatunk a Fever Tree, Fentimans nevével is.

Összegezve:

A tonikok kínálata tehát roppant széles, így ma már számos ország, számos gyártójának termékeit megkóstolhassuk, hogy megalkothassuk magunk számára az ideális gin-tonik koktélt.

Kapcsolódó cikkek

Top 7 európai gin, amit mindenkinek muszáj kipróbálnia

Top 7 európai gin, amit mindenkinek muszáj kipróbálnia

Összegyűjtöttük a top 7 európai gint, amit mindenkinek muszáj kipróbálnia, ha szeretné megtapasztalni a ginnek nyújtotta különleges ízvilágot.

Tonikok a világ minden tájáról

Tonikok a világ minden tájáról

Az alábbi cikkben részletesebben foglalkozunk a tonikok világával és hogy a tonikok a világ minden tájáról milyen formában jelenhetnek meg a polcokon.