Top 7 európai gin, amit mindenkinek muszáj kipróbálnia

A gin az alkoholos italok közül elmondhatja magáról, hogy igazi reneszánszát éli, hiszen a stílusos férfiak italként, de koktél alapanyagként is megállja a a helyét a világban.
Top 7 európai gin, amit mindenkinek muszáj kipróbálnia

Népszerűsége így máig töretlen, sőt egyre inkább felfelé ível. Éppen ezért az alábbi cikkben összegyűjtöttük a top 7 európai gint, mait mindenkinek muszáj kipróbálnia.

Ginek Európa miden részéről

A ginek egyre népszerűbbek manapság. Ráadásul a hagyományos és az ízesített tonikok ára csak még inkább erősíti ezt a trendet. A megfelelő tonikhoz azonban megfelelő gin is kelleni fog, amik terén az alábbiakat ajánljuk európai kereteken belül:

1, Beefeater Burrough’s Gin

Kezdésként jöjjön egy angol gin, hiszen maga az ital is innen származik. Ez az ital egy igazán különleges gin, amely igaz mind az elkészítésére, mind ízére. Előállítása során egyébként vörös és fehér bordoeauxi tölgy hordóban érlelik. Ennek köszönheti a jellegzetes kicsit rezes színárnyalatot, valamint különleges ízvilágát is.

Ennek az italnak a különlegessége még, hogy limitált kiadásban jelenik meg egy szériából mindössze 268 literrel készül. Ennek oka, hogy ez a tölgyfahordó pontos befogadóképessége. Jelenleg a nr.12 elérhető..

2, Tanqueray Old Tom Gin

Az Old Tom ginek igazi klasszikusok a gin italok világában. Charles Tanqueray egyszemélyben volt úriember, feltaláló és gin készítő is a 19. században. Munkásságáról pedig nem felejtkezett meg egy klasszikus skót lepárlóüzem, ami 2014-ben róla nevezte el ginét. A Tanqueray Old Tom Gin édeskés ízvilágában a boróka jobban háttérbe szorul, mint más ginekben, emiatt nem szokványos ízvilágot tapasztalhatunk meg esetében.

3, Citadelle Wild Blossom Gin Extrémes No.02

Az angol gin-ek mellett szót érdemelnek a francia italok is. Ezek közül kiemelhető a Citadelle Wild Blossom, amely ahogy neve is mutatja egy rendkívül friss, gyümölcsös, virágos gin. Meghatározó jegyei ízvilágában a borókabogyó, mandula, meggy, cseresznye, grapefruit. Emellett azonban a virágok is erőteljes vonalat képviselnek, így felfedezhetünk jázmint, pézsmát, ibolyát és rózsát is.

4, GVine Gin Floraison

Sokan nem tudják, de Franciaországban a gin szőlőből is készül. Ebben az italban a párlathoz az alap gabonák helyett szőlőpárlatot használnak, mely emiatt sokkal lágyabb. A szőlő mellett 9 hozzáadott növényt adnak az italhoz az elkészítés során, melyek név szerint a: szerecsendió, medvecukor, lime, borókabogyó, zöld kardamom, gyömbér, kubeba, koriander és kasszia. Mindezeknek köszönhetően ennek az italnak az íze egyszerre virágos és kissé csípős, mondhatni kortyonként változik, hogy éppen mely alkotóelem az, amit erősebbnek érzünk.

5, GastroGin Gin & Jonnie

Ahogy neve is sugallja ez az ital egy igazi gasztro gin-nek tekinthető. A hagyományosabb növényi összetevők mellett citrusok és különféle borsfajták adják fő karakterét: citromkóró, grapefruit, citrom, narancshéj, valamint ötféle bors. Ennek köszönhetően illata és íze halmozza a citrusos és csípősen fűszeres jegyeket.

6, Malfy Gin con Limone

Az angol és a francia italok után az olasz csizma italkülönlegességei között is érdemes kutakodni. Az olaszoknál ugyan a bor számít a nemzeti italnak, de ma már gin készítéssel is foglalkoznak, méghozzá nem is akárhogyan. A Malfy Gin hat szigorú szabály szerint válogatott összetevőből álló olasz csoda. Legfőbb ízjegye a citrusosság, köszönhetően a főszereplőként felhasznált olasz tengerparton termő citromnak.

7, Zsolnay the Luxury Búzavirág kézműves Gin

Végül essen szó a magyar ginek felhozataláról is. Ezen a téren érdemes megjegyezni a Zsolnay nevével fémjelzett márkát. A termék fejlesztésére a Búzavirág gin csapatát kérték fel, akik egy olyan prémium italkülönlegességet készítettek, amelyben helyi virágokat, fűszereket használnak. Emellett pedig a boróka és a citrusok mellett a gyömbér és a mecseki kamilla adja az ital fő karakterét.

Összegezve

Különleges ízvilágok terén tehát nincs hiány a gin italok világában, ami ráadásul országonként is igen nagy eltérés mutat, így érdemes lehet mindegyiket végigkóstolni.

Kapcsolódó cikkek

Top 7 európai gin, amit mindenkinek muszáj kipróbálnia

Top 7 európai gin, amit mindenkinek muszáj kipróbálnia

Összegyűjtöttük a top 7 európai gint, amit mindenkinek muszáj kipróbálnia, ha szeretné megtapasztalni a ginnek nyújtotta különleges ízvilágot.

Tonikok a világ minden tájáról

Tonikok a világ minden tájáról

Az alábbi cikkben részletesebben foglalkozunk a tonikok világával és hogy a tonikok a világ minden tájáról milyen formában jelenhetnek meg a polcokon.